Open Source Crtani?

Posle open source piva i kole, na redu za otvaranje je i filmska industrija u ovom slucaju industrija animiranih filmova. Najpoluranija dva predstavnika su Elephants Dreams, i najnoviji BigBuckBunny. Ono sto je najzanimljivije je pored besplatnog gledanja doticnih animiranih filmova, da su pravljeni u opne source 3d render programu Blender, i da se besplatno moze skinuti kompletan projektni fajl!! .. pa mozete sami izmenjati neke scene i sl... Treba napomenuti da je i kompletan soundtrack besplatan i moze se skinuti sa maticnih sajtova projekta. Filmovi su objavljeni pod Creative Commons licencom, sto nije najotvorenija licenca kojapostoji, medjutim dovoljno da promovise ideju otvorenosti. Pitam se da li nas uskoro ocekuje slicna stvar kod filmova? U svakom slucaju Open Source ideja grabi sve vise pobornika u sve vise oblasti....

Za vise informacija i slika pogledati maticne sajtove doticnih filmova, gde naravno mozete skinuti i kompletne crtane, i to uz izbor rezolucije i formata zapis, naravno uz HD verziju istih.

 ewe

Za sva vremena

National film registry je specijalna kolekcija poznate Americke kongresne biblioteke (the Library of Congress) u ciju kolekciju se svrstavaju dela koja su kulturno, istorijski ili estetski znacajna. Kolekcija trenutno broji 475 odabranih filmova, a ono sto je mene odusevilo je skoro prosirenje ove liste sa 25 filmova, medju kojima je na prvom mestu moj najbolji film svih vremena, Zemeckisov - Back to the future. Svaka cast na izboru, a evo i liste ostalih 24 kandidata koja su se uz BTF nasli na listi. Takodje zapazam bliski susret trece vrste koji je takodje sasvim zasluzeno na ovoj listi. Takodje ples sa vukovima je kult koji jednostavno zasluzuje ovaj status bezrezervno.

 

  Back to the Future (1985)
• Bullitt (1968)
• Close Encounters of the Third Kind (1977)
• Dance, Girl, Dance (1940)
• Dances With Wolves (1990)
• Days of Heaven (1978)
• Glimpse of the Garden (1957)
• Grand Hotel (1932)
• The House I Live In (1945)
• In a Lonely Place (1950)
• The Man Who Shot Liberty Valance (1962)
• Mighty Like a Moose (1926)
• The Naked City (1948)
• Now, Voyager (1942)
• Oklahoma! (1955)
• Our Day (1938)
• Peege (1972)
• The Sex Life of the Polyp (1928)
• The Strong Man (1926)
• Three Little Pigs (1933)
• Tol’able David (1921)
• Tom, Tom the Piper’s Son (1969-71)
• 12 Angry Men (1957)
• The Women (1939)
• Wuthering Heights (1939)

New Age pirati!

Dakle, only in USA... 19-to godisnja Jhannet Sejas je sa svojim deckom gledala film Transformers u bioskopu u Arlingtonu, USA. Ono sto ju je posebno iznenadilo nisu specijalni efekti vec njeno hapsenje prilikom izlaska iz bioskopa od strane policije. Naime ona je sa svojim mobilnim snimila 20 !!!!!! sekundi filma koje je zelela da pokaze svom malom bratu kod kuce, i zbog toga je uhapsena i optuzena za pirateriju, i ocekuje je moguca kazna od godinu dana zatvora ili $2500 dolara...WOW...  Ovo je stvarno dno dna... Ne znam na sta vama ovo lici, ali ovo nema ni kod Orvela.... Pitam se koja nam je jos sloboda ostala!!!....

Izvor:

 

 

Kwik-E-Mart uzivo

Da da, manija pred premijeru dugometraznog crtanog filma Simpsons ne prestaje. 7-Eleven, poznati americki lanac marketa pretvorio je par svojih marketa u Kwik-E-Mart markete poznate iz crtane serije Simpsonovi. Da stvar bude zanimljvija u marketu se mogu naci i proizvodi koji su popularni u seriji Simpsonovi. To je Buzz kola i Duff pivo. Takodje market je pun likova iz Simpsonova. Zanimljiva ideja nema sta. Vise o tome u clanku ovde a za kompletnu galeriju slika ovog marketa pratite ovaj link.

 

ps. Ovo je inace tacno 6000-ti Clanak na blog.rs :) U to ime ziveli ;)

Michael Moore - Sicko

Pre neki dan sam odgledao najnoviji Michael Moore-ov dokumentarac. Znam da ima onih koji ga ne vole... Bez obzira sto ponekad ne ume da bude bas objektivan, ovaj dokumentarac bio on objektivan ili ne, prikazuje, kroz primere zloupotrebe osnovnog covekovog prava na zdravlje, najgore osobine danasnje potrosacko-profiterske svesti ljudi. Dakle biti bolestan je danas vrlo profitabilno za odredjene grupe ljudi. Pored doktora, najvise profitiraju razne osiguravajuce kompanije, koje odbijaju pravo na nadoknadu sasvim legitimnim slucajevima. Dakle prvih pola filma ne savetujem onima sa slabim srcem. Desetak primera ljudi koji su zbog papirologije umrli. Dalje tokom filma primeri bolnica koje taksijem izbacuju pacijente jedva u jednom komadu i izbacuju na ulicu u sve pidzami, jer nemaju da plate zdravstvene troskove. Dalje tu su primeri spasilaca 11 septembra, uvek vidjeni kao heroiji  cele americke nacije, sada sa ozbiljnim respiratornim problemima nemaju para da kupuju lekove i polako umiru!!!!!....... Sada kada bolje razmislim nije kod nas sam sistem los (mi imamo sistem univerzalne zdravstvene zastite sto je bar na papiru jedan od boljih ((zaostavstina od komunizma, hvala JIM))... Kod nas doduse ima mnogo korpucije pa mu dodje isto.. Dakle oni sa parama bice izleceni naustrb onima kojima je nega potrebnija... Sve u svemu mislim da je ovo dno dna civilizacije.  Mogu da razumem da nema sredstava ili ljudi ili uslova... ali da neko otvorneo uzima MILIONE na ustrb zdravlja.. Znate da nisam neki moralista... ali to je jednoistavno degenerativno ponasanje!!!.... Ono sto je posebno zanimljivo je da NAROD ima moc da nesto ispravi,... ali lobiji , pare, politicari su kreirali sistem gde je narod u apatiji i u strahu, i sve sto moze narod u takvom sistemu je da se moli bogu da se ne razboli.. naravno korporacijsko djubre od hrane nam nece pomoci mnogo  u tome da ostanemo zdravi... ali boze moj.. koga jos briga.... Inace po mnogim istrazivanjima razlog smrti broj jedan u americi je upravo americki sistem zdravstvene zasite (link). Inace vrhunac ovog dokumentarca je odlazak Moore-a sa grupom bolesnih amerikanaca da potraze medicinsku pomoc u KUBI< dakle komunistickom paklu na zemlji, po americkim medijima, gde dobijaju adekvatnu zastitu BESPLATNO!!!...  Obavezno stivo za sve one koji su jos "budni" .....

 

Najbolji akcioni filmovi svih vremena

Malo vesti iz sveta filma. Popularni casopis "Entertainment Weekly" napravo je svoju listu od 25 najboljih akcionih filmova svih vremena. Najbolji film po njihovom misljenju je "DIE HARD" (1) sa Bruce-om Willisom u glavnoj ulozi. Po meni vrlo dobar izbor, no postoji jos mnostvo kandidata za to mesto. Drugi na listi je  moj personalni favorit "Aliens" (Osmi putnik 2), Treci je "Raiders of the lost ark (Indiana Jones 1), cetvrti "Road warrior" a na petom mestu je Matrix (1). U prvih 25 su takodje i "Spiderman2", "Kill Bill 1", "Goldfinger" i drugi. Dakle ajmo vase favorite. Pored "Aliens"-a i DIE HARD-a 2 .. u obzir dolazi i par svarcijevih filmova :))) Tu je running man ili totalni opoziv, mada iskreno stvarno bih tesko stavio bilo koji film na prvo mesto. Takodje mi Matrix 1 spada vise u SF kategoriju ... Kao i osmi putnik u svakom slucaju .. No dobro :) neka bude DIE HARD ;))

 

Film: 300

Odgledah i cuveni film "300" koji poslednijih dana i nedelja puni americke bioskope. Ne znam dal je stigao kod nas ili ne (osim piratskim kanalima). Ovako, pozivitne stvari iz filma: hrabrost, cast, ponos. Lose stvari: hrabrost, cast, ponos. Mislim  film  totalno zbunjuje nekog racionalnog coveka. Zasto. Pa film namece ponos, hrabrost, rodoljublje iznad zivota i bilo cega drugog. Ono, nema satro nikakvog drugog smisla u zivotu. Spartanci su odgajani brutalno i nemilosrdno samo da se bore. What the fuck? A ovamo ljubavni dijalozi ko u Sekspira, kuknjava za izgubljenim sinom kao da ga je zgazio auto, a ne poginuo u casnoj borni (za koju i zive). Mislim, okej, ljudi su se uvek divili hrabrosti, ali se pitam da li je to bas uvek najbolje. Da li je uvek najbolje izginuti do poslednjeg, ili se prilagoditi, sacekati bolji momenat za odbranu, ako vidis da je neprijatelj mnogo nadmocniji. Ne mogu a da ne uporedim celu situaciju sa Kosovom i Srbijom. Ako cemo gledati iz perspektive filma, Srbi smo onda totalno  podbacili i kao narod i kao borci i kao ljudi. Dozvolili smo da nam neprijatelj otme nase svetu zemlju, zbog toga sto nismo bili spremni da zrtvujemo ne samo svoje zivote, vec nas komfor, struju, kompjutere i uopste zapadni nacin zivota. Secam se kad je bilo bombardovanje, velika vecina je kukala kako nema struje i kako je ostala bez brojih komfora koje nudi nas zivot. Mislim ne zelim time nikoga da osudjujem, mene je to najvise pogodilo.. ali gledajuci realno tako se ne brani zemlja... Niti pevanjem, niti glumljenjem mete. Pogledajmo Vijetnamce, oni je odbranise, pa nek prica ko sta hoce. Sada mozemo naravno do sutra da diskutujemo o moralnim dilemama svakog rata i svrsi, posto ih sada Amerika opet ekonomski osvaja. Ali eto, sasvim sam siguran da smo kao Srbi ulozili desetinu onog iskrenog rodoljublja i hrabrosti i ponosa  koji imaju ovi Spartanci u filmu u odbranu nase zemlje , odabranili bismo je. Ja sam inace veliki pacifista i po meni sve te stvari kao ponos, hrabrost su manje vise maco paljevine. Ali ipak natera te da razmislis ponekad i sa druge strane. oni koji me znaju, znaju da je ovaj clanak ta moja druga strana. Dakle da se vratim na film, u principu vredi videti, i generalno koliko ima dobrih stvari u njemu ima i losih, tu je naravno toliko preterivanje u toj njihovoj tvrdoglavnosti, pa se plasim da neki extremista moze to pogresno shvatiti. Mislim gledajuci ovaj film nisam mogao a da ne povucem paralelu izmedju Spartanaca i Klingonca :) Znaci ne znam ko je od koga sta ukrao ali slicnost je apsolutna. Ratnicka civilizacija kod koje se sve vrti oko ponosa i ratovanja. Mislim, sta je tu sustina, da bi mozda i mogao da skapiram da je to ok ali da si siguran da imas neke koristi da kazemo, na drugom svetu, inace je to arcenje zivota i mladosti u glupim ratovima. Jer mislim da je zivot ipak vise ispunjeniji sa ljubavlju, znanjem i napretkom nego ratovanjem. Film budi u coveku nenormalno jake emocije ponosa, patriotizma i hrabrosti. Neki bi rekli da je to uzviseno. Ja sam misljena da gde god su neke jake emocije, tu pre moze doci do greske, jer tada nasom percepcijom i rasudjivanjem vladaju emocije te ce nasa odluka biti daleko od objektivne. Sada ce neko postaviti ono cuveno pitanje, cemu i zivot bez emocija, ali sklon  sam da verujem da se moze ziveti bez ovako zaslepljujucih emocija.

 

 

Rugobe :)

Na dan strasnih izbora :) da predjemo na malo opustenije teme. Vecina nas u nekom trenutku u svom zivotu pozeli da bude kao neki glumac.. Da ne bih ja sada ovde ponovo pricao kako je sve laz pa i hollywood evo i par fotki glumaca koji na platnu izgledaju fenomenalno i savrseno zbog kojih nam zastaje dah a nasa zadnjica nam se cini kao jastuce :) Sami procenite kako izgledaju ove osobe malo blize a takodje mozete videti par bez sminke (i sa njom kao uporedjenje)... Jeste brad je na filmu tek svrseni srednjeskolac.. i bez obzira sto ne izgleda lose.. ALO CHICHA!!>.. ;)) Za ove ostale devojke... Sto kaze lik u jednom komentaru od sada se necu buniti da cekam dok devojke stave sminku HAHA.. najgore sto kejt vinslet izgleda ruzno i sa kilo sminke!!.... FUJ!...  Zao mi je ako je ovde neki od vasih pulena.... NIje mi namera da nekog vredjam.. VEc ajde da nazovem ovo.. pogled iz drugog UGLA!...