Utorak, Decembar 26, 2006

Božićna poslanica pape Benedikta XVI - Okrenite se bogu, a ne tehnologiji?

Blic, 26. decembar 2006 godine: 

 

 

Božićna poslanica pape Benedikta XVI na Trgu svetog Petra

 

Okrenite se Bogu umesto tehnologiji

 

Čovečanstvo koje je došlo do drugih planeta i koje obožava tehnologiju ne može da živi bez Boga i da okreće leđa gladnima, izjavio je papa Benedikt XVI u Božićnoj poslanici pred više desetina hiljada vernika na Trgu svetog Petra u Rimu.

- Sramotno je da u eri izobilja i raskalašne potrošnje mnogi ostaju gluvi na vapaje onih koji umiru od gladi, bolesti, siromaštva, rata i terorizma - istakao je papa.

U tradicionalnoj poslanici „Urbi et orbi“ (gradu i svetu) duhovni lider katoličke crkve apelovao je na postizanje mira na Bliskom istoku, da se okonča brutalno nasilje u Iraku i pronađe rešenje za konflikt u Darfuru.

- Da li je spasilac još potreban čovečanstvu, koje je dospelo do Meseca i Marsa i koje je spremno za osvajanje svemira, čovečanstvu koje je uspelo da otkrije kod ljudskog gena? Da li je spasilac potreban čovečanstvu koje je izmislilo interaktivnu komunikaciju, koje upravlja virtuelnim okeanom interneta i koje je zahvaljujući modernim tehnologijama Zemlju, naš dom, načinilo globalnim selom? - upitao je papa.

Po tradiciji, papa je čestitao Božić na 62 jezika.

Papa Benedikt XVI je istakao da je čoveku, uprkos tome što je gospodar svoje sudbine, spasilac potreban još više zbog toga što veliki deo čovečanstva još pati.

- Dete iz Vitlejema usmerava naše poglede ka svoj deci sveta koja pate ili su zloupotrebljena, rođena ili nerođena - rekao je papa, aludirajući na abortus, kome se Vatikan snažno protivi.

 

----------------------------------------------------------------------------------------

 

moj komentar: Generalno slazem sa onim recenim o tome da je vecina covecanstva gluva i slepa na vapaje za pomoc GLADNIMA i zednima u sred 21. veka, dok drugi veselo kuckaju, slusaju muziku i uzimaju stvari zdravo za gotovo. Naravno ne kazem da sada svi treba da se odreknemo svega sto imamo i pobacamo tehnologiju...mislim da nam i sama tehnologija pomaze da budemo bolji, a i blizi bogu. Sto da ne, neko sa muzikom. drugi sa kreativnim radom, treci sa svojim misljenjem upravo na blogovima i forumima. Uz pomoc tehnologije misleci pre svega na internet dobijamo konacno medij koji je objektivan i neposredan. Mislim upravo da su sve crkve i religije na velikom testu upravo ovih godina i tek ce biti u godinama koje dolaze. Tehnologija je taj katalizator kojim covecanstvo dobija poslednju sansu da se oslobodi starih stega, dogmi i usko manipulativnog uticaja raznih interesnih grupa i poveca svest uopste. Mislim da imamo jos jednu sansu pre nego sto bude kasno. Nazovimo tu pomoc kako hocemo, mozda je i od boga ili nekog drugog ali ne prokockajmo je. Pored toga takodje ne trebamo zaboraviti i na druge. Potrebno je malo manje zatvaranja ociju i menjanja kanala kada vidimo neku glad, bedu i nesrecu negde na svetu. Stvar se nece popraviti i nece prestati da postoji ako mi ne zelimo da vidimo tu istinu tako sto cemo okrenuti kanal. Svako neka doprinese koliko ima ili mu nije tesko, pre svega menjanjem svoje svesti i shvatanjem cinjenice da nismo sami na ovom svetu i da nije sve u redu ako je nama samima OK. Covecanstvu je ostalo jos samo malo argumenata a mislim da je jedan od bitnijih - saosecanje.  Sve sto mozemo da izgubimo su lanci i okovi starih stega, doktrina, razmisljanja, laznog morala i etike i konacno dodjemo na zasluzeni nivo. Nivo na kome nam nisu potrebna nikakva ogranicenja.  

[Odgovori]

da ne ulazimo u problematiku religije, vere, i vatikana, jer to nije tema...zasto neko uopste dovodi veru u Boga sa tehnologijom?
Sta-kuckanje na netu oduzecemi vreme za molitvu?verovanje u Boga, je unutrasnja stavr, i ili postoji ili ne..Ako postoji, postoji bez obzira cemu je covek okrenut.
Mislim da je ovo jos samo jedna od manipulacija Vatikana.
(cestita Bozic, a pomionje abortus-kreativno nema sta!! )
E sada, da ima gladnih, da ima onih koji umiru od gladi ima, a da na drugoj strani ima onih koji za ogrlice svog psa daju po 100 hiljada dolara, ima. Ali mi smo svi ipak samo onaj srednji sloj, koji jos uvek nije dostigao tu svest da zajednickim organizovanjem nesto promeni.Potrebno je da to sazri.Dotle, kao pojedinci ja ne verujem da mozemo bilo sta uciniti, sem uplatiti kad imamo nekome na ziro racun odredjenu sumu novaca, jer treba za operaciju, dati detetu na ulici neku paricu da moze da kupi da jede...
I ja sam jako tuzna zbog toga, sto to ne mogu promen\iti, ali nazalost tako je.

Comment by vestica (12/26/2006 13:00)

[Odgovori]

Slazem se... Mislim da se crkva i vatikan uopste plase slobodne informacije... Mada kazem na kraju apsurdno je i to da nema tehnologije, njegova poruka se ne bi tako daleko i brzo cula ;) zar ne ... Sto se tice dece koja gladuju, stvarno mozemo uciniti vise.. ja sam prvi na spisku, i nekako sve to prodje kada okrenes kanal i zavalis u fotelju!!... Ali eto... mozda i ne mozemo vise od par klikova na ziro racun.. ali mogu ti reci da sam pre pristalica licnog davanja nekom prosjaku na ulici nego uplacivanje tako nekog fondaciji gde uopste ne mogu da vidim neke rezultate... ovako makar vidis ako prosjak uzme leb .. (ili potrci za autobusom a nije imao noge do pre 5 sekundi)!...

Comment by dmc (12/26/2006 17:42)

[Odgovori]

ne znam..ja i radim nesto po tom pitanju..zaista kad god imam, ja im dam, i nikad mi nije zao..a u principu uvek, imam 20,30 dinara da im dam...
radila sam sa klincima bez roditelja, radila sam sa decom ometenom u razvoju...i kad bi svako dao mali delic sebe, smao malo da pomogne onima koji nemaju isto sto i on, ovaj svet bi bio lepse mesto za zivljenje..
ali ljudi su sebicni..
uticaj vremena, valjda ;)

Comment by vestica (12/27/2006 14:35)

test [Odgovori]

test

Comment by test (01/01/2007 20:05)

[Odgovori]

rtrr

Comment by dmc (10/31/2010 21:32)

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me