Nedelja, Mart 08, 2009

Religija u tri recenice

Otprilike sam dosao do vrlo slicnog zakljucka kao i ova hodocasnica iz knjige Antoni De Melo - Damari:

 

Molitva hodocasnice

»Gospode, molim te da mi oprostiš tri velika greha: prvi je što sam pošla u hodočašće po svetim mestima, ne pomislivši da si prisutan svuda i na svakom mestu; drugi je što sam često tražila tvoju pomoć, zabo­ravljajući da ti bolje znaš od mene šta mi je potrebno; i na kraju, jer te sada molim za oproštaj grehova, iako znam da su mi oprošteni pre nego što su i uči­njeni.«

[Odgovori]

Moglo bi se o tome dosta diskutovati...
Šteta da se to komentarima ne može.
Po toj logici ništa ne treba tražiti, nikad moliti za pomoć, i na kraju dobiti oproštaj za sve grehove....

Comment by anam (03/08/2009 21:32)

[Odgovori]

U ovom prvom ogleda se u mnogome pucanje kanonizovanog srednjovekovnog hrišćanstva kroz krstaške pohode (samo što boga nisu tražili na "svetim" mestima, nego još gore, u "svetim" predmetima, relikvijama starozavetnog kovčega i svetog grala).
Ave!

Comment by patos (03/08/2009 21:52)

[Odgovori]

Ovo mi sve manje, više liči na sliku koja je već svuda proturena, tj. najzastupljenija, odnosno Bog je personalizovan mi smo strogo(da ne kažem beznadežno) odvojeni od njega, i sad da li sam "grešan"(strogo pod znacima navoda) ovako ili onako, pa i ako jesam oprostio mi je, oprostiće mi ako budem ovakav ili onakav ili ako budem uradio ovo ili ono, svo to dečije dodvoravanje i uligivanje.Ali da, pa mi ne možemo direktno kontaktirati sa njim, treba pozvati popa, muftiju ili koga već ne(tj. agenta matrixa) i tako dalje u beskonačnost.
Ali kako bi Bog mogao da spozna sebe kada je sve (bilo) jedno, nikako, zato smo ovde i da, da, da, kako Bog može biti grešan, jer ti i ja i on i ona smo Bogovi, bez ikakvog obzira kako to nekome zvučalo poput huljenja i bla, bla.
Šta se onda dešava, menja se cela perspektiva, više nismo jadni, mali, prljavi i bedni u dolini plača i niko nema nikakvu moć nad nama do nas samih i naravno metafizčkih zakona ove nam dimenzije.
Zato se jednostavno i odgovorno tako i ponašajmo . . .

Comment by longkiss4goodby (03/08/2009 22:24)

[Odgovori]

Nisam neki vernik o čijoj bi se veri moglo pričati iako postim, ne samo radi vere već zato što mi odgovara da lakše dočekam proleće, bez onih zamora organizma itd...

Nisam neki vernik o čijoj bi se veri moglo pričati jer ne činim zlo, već uvek pokušavam da pomognem svima oko sebe... ali razlog toga je pravilan kućni odgoj i vaspitanje.

Nisam neki vernik o čijoj bi se veri moglo pričati je se ne molim i ne krstim svakog dana, pa i ne molim se tako često i ne odem u crkvu svake nedelje jer je moja duša mesto moje molitve....

...ali pravilnije živim od mnogih koji sebe smatraju velikim vernicima o čijoj bi se veri moralo, kako oni tvrde, pričati!

Kako mi je jednom jedan prijatelj rekao, početak sumnje je i početak vere.

"Pokažite mi Boga pa ću vam verovati" reče jedan jednom... a odgovor beše jednostavan... "dušu, kao i Boga ne možeš videti očima, ali je u ljudskim osobinama i ponašanju možeš prepoznati isto kao i prisustvo Njegovo.

Comment by zubovic (03/08/2009 22:42)

[Odgovori]

Hvala svima na odgovorima @anam: izgleda da se ipak moze diskutovati

@longkiss: slazem se naravno !!!... sa svim sto si rekao, a posebno oko onog dela da nismo ni najmanje jadni i bedni, mi smo velicanstvena multidimenziona (doduse malo uspavana) bica!!...

Comment by dmc (03/09/2009 05:58)

[Odgovori]

Ja svakog dana pronadjem Boga u sebi. Nekad je manje, a nekad vise u meni. Ne zato sto on ne zeli da tu bude, nego zato sto mu ja to dozvolim ili ne!
A, sveta mesta....tamo ga uvek osetim. Tamo je svuda oko mene.

Comment by Pinokio (03/09/2009 09:16)

[Odgovori]

Pa,da. Poenta jeste u traganju, i razmsljanju. Ne moras nista naci, niti zakljuciti na kraju. Dovoljno je sto znas da si se bar pokrenuo i trudio.

Comment by slavenka (04/01/2009 19:58)

odgovor [Odgovori]

Eo moje misljenje.
Predugo da bi se ovde napisalo, pa evo link na moj blog, nije spam jebiga.

http://probudise.org/psihologija/divizija-naroda-religija/

Comment by littleboy (05/15/2009 21:01)

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me