Utorak, Februar 10, 2009

Beyond sun

Nema niceg novog pod suncem, rekao je jednom neko pametan i nacitan. Posle odredjenog vremena stices utisak da se sve ponavlja, bez obzira na vesto upakovane forme - ipak, principi i ideje ispod lako se prepoznaju. Da li su ideje konacne? Cak je ideja o beskonacnim idejama vec provaljena. Kako u svemu tome osetiti onaj kreativni i iskonski osecaj zadovoljstva kada saznas nesto novo. Da li smo dostigli limit ideja? Da li su ideje ogranicene zbog ogranicenosti nasih kognitivnih sposobnosti ili su te ideje uvek postojale kao primordijalne, a mi i nase razmisljanje i obrada samo jos jedan instrument koju su dali formu tim idejama?
    Zasto uopste ova tema. Neko me je skoro upitao zasto vise ne pisem. Recimo da je odgovor usko vezan za ovu problematiku. Svaku ideju koju sam ikada imao u zivotu, kasnije sam je ili nasao ili procitao, vesto zapakovanu i sakrivenu u naizgled nekoj drugoj ideji. Pitam se da li ima smisla uopste nesto i napisati, i da li uopste mozemo i napisati nesto sto ce ispod svih stilova i formi sadrzati novu ideju. Mozda je ta forma ono sto je potrebno kreirati, mozda je to ono sto je originalno. Mozda je ideja+forma=nova ideja, ali naucio sam da u zivotu ne gledam pakovanje vec ono sto je upakovano. Razmisljam, mozda je nekoj staroj ideji potrebno novo ruho, nesto kao novo pakovanje da bi bila prijemciva i shvacena od strane ljudi koji su navikli na formu drugaciju od one u kojoj ju je neko pre toga napisao. U potrazi za idejama prinudjeni smo da idemo dalje od sunca, za jos samo jedan kratki susret sa slatkim osecanjem saznanja, pa makar ta ideja bila i saznanje o njegovoj granici i konacnosti.
    Ne znam sta me tamo ceka, ali jedva cekam to nesto potpuno nepoznato, nesto na sta nije pao tracak zraka ovog sunca unistitelja pa makar to bio i neki novi mrak.... 

[Odgovori]

Da li ces naci ikada nesto potpuno nepoznato... nesto na sta nije pao tracak zraka ovog sunca Stvoritelja... i kad...
Citav zivot u potrazi...
Me too...

Comment by cicilly (02/10/2009 04:27)

[Odgovori]

@cicily: "sunce unistitelj" je aluzija na "nema niceg novog pod suncem" :)) samo da se zna...

Comment by dmc (02/10/2009 06:36)

[Odgovori]

Prvi put da napises nesto bas kao sto se meni vrti u mislima. Veruj, bas dosta o tome i ja mislim, narocito sad kad sam daleko, i nemam odgovor.

Comment by slavenka (02/10/2009 07:09)

[Odgovori]

Ah da, sad mi je malo jasniji i tvoj odgovor na moje pitanje.

Da je tacno to sto ti kazes, jeste. MeDZutim, postoji i ona druga strana. Naime da koliko kod nesto ne izgledalo tako novo, donekle ipak jeste jer je gledano iz tvog ugla, opisano tvojim recima i obojeno tvojim osecanjima. A tvoja su osecanja samo tvoja i jedinstveno vezana za taj trenutak.
Pogledaj umetnost, u vecini slucaja (notice: kazem u vecini jer znam da ni ovo nije uvek tako) je nesto malo ponovljeno (da ne kazem ukradeno) onda dodadno malo zacina te licnosti i na kraju ispadne ipak nesto jedinstveno.

Hajd da ne pametujem vise, mislim da si shvatio sta htedoh reci ;)

Comment by di (02/10/2009 09:54)

[Odgovori]

Vidim da imamo slicne oblasti interesovanja kao sto su racunari,svemir...
Tako sam se i ja osecao pre jedno pola godine kao i ti.
Probaj ako jos nisi, da razumes string teoriju.Mene je bas odusevilo sta sam naucio o svetu.

Comment by rale (02/13/2009 06:27)

[Odgovori]

@rale: naravno da sam cuo, stavise x puta na svom putu sam naleteo na nju i proucavapo, ne kazem sada ne znam koliko duboko, u principu gledam da moj put ka istini sadrzi i naucne i duhovne metode, sta je sigurno sigurno je ;) Pozdrav za kolegu!!

Comment by dmc (02/13/2009 09:42)

[Odgovori]

Ako smem da dodam:
Nije isto imati ideju o cepanju drva...i zaista cepati drva.
Razumes?
Ima ideja,bilo ih je,i bice ih,sasvim sigurno.
Ali,ne ocekujes zaista da otpocnes sasvim novi filozofski sistem?

Zasto ne probas da cepas drva onako dobro kako je vec neko potvrdio da je dobro i zgodno?
I postanes najbolji drvoseca?

Comment by stepskivuk (02/13/2009 12:09)

[Odgovori]

@stepski: ja sam jedan od onih koji ce se posle toga pitati, "i sta s tim?" ... Veruj mi.. ne kazem, DRUGACIJe je sigurno kada iskusis nesto, isto kao sto sam kao klinac mastao o nekim stvarima koje sam uradio u kasnijem delu zivota, i sad kazem i sta s tim... kao da vec vidim sebe sa 99 godina koji gleda unazad na zivot i kaze "i sta s tim" :) ... Misleci pri tome na zivot koji je zivljen sa starim idejama....

Comment by dmc (02/13/2009 12:11)

[Odgovori]

Imao sam slicna razmisljanja i raspolozenja...srecom izvukao sam se.
Smisao sam nasao u porodici,prijateljima,i u uzivanju.
A uzivanje sam nasao u radu i stvaranju,sa merom naravno.
U zivotu je najvaznije na vreme naci sebi odredjenje.
Odrediti dostizne ciljeve.
I biti dobar covek.
Ili siris srecu oko sebe,ili je rusis.

Comment by stepskivuk (02/13/2009 12:21)

[Odgovori]

@stepski: znam o cemu pricas, samo sto ja nikad ne mogu da izadjem iz ove faze, to jest smatrao bih da kad si ne bih postavljao ova pitanuja, da sam definitivno upao u neku vrstu "iluzije" o sreci, zadovoljstvu, zadovoljstvu u sreci ili sl.. Nemoj me pogresno shvatiti, ali posle nekog vremena jednostavno se pitam, valjda imam built in funkciju za to.. ne kazem da sam ja nesrecan u zivotu, ili da mu ne vidim smisao, daleko do toga.. ali nisam siguran da cu sebi ikada mogu da kazem "izvukao sam se" ;) ... u svakom slucaju ne kazem da je kreativnije ili srecnije biti "unutar tih razmisljanja" .. ali ne bih smeo da verujem svojim osecanjima :) i mislima .. koja su relativna ...

Comment by dmc (02/13/2009 12:33)

[Odgovori]

pazi se!
Dovesces sebe u situaciju da se vrti u krug,kao u nekom losem programu.

Tema je presiroka.
Skraticu je:
Ne postoji iluzija srece,ako si zaista srecan.
Kada nestane spontanosti,nestane i spokoja.
A kako nespokojan covek moze biti srecan?

Nemam ja gotova resenja,niko nema.
Ali sam se naucio spontanosti ;-)

Comment by stepskivuk (02/13/2009 13:02)

[Odgovori]

Ja bih na ovo dodala jos samo nesto cega se ja u zivotu drzim. A naucila sam kroz iskustvo.

Ono sto zracis to i privlacis.

Poz

Comment by di (02/13/2009 13:16)

U potrazi... [Odgovori]

..."U potrazi za idejama prinudjeni smo da idemo dalje od sunca, za jos samo jedan kratki susret sa slatkim osećanjem saznanja, pa makar ta ideja bila i saznanje o njegovoj granici i konačnosti."
Prelepo. Sjajno rečeno.

Comment by Jasna Kamatovic (02/18/2009 14:17)

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me