Ponedeljak, April 09, 2007

Racionalni Magarac

U poslednje vreme se akam sa poznatim filozofskim i logickim paradoksima... neverovatno kako te jedan paradox ubaci u razmisljanje  ;)  Paradoks koji mi se mnogo svideo je Buridanov Magarac (ako sam dobro preveo sa Engleskog: "Burdian's Ass" i on glasi (otprilike) ovako: " Ako bi stavili totalno racionalnog magarca izmedju dva apsolutno ista plasta sena (i po hranljivosti, izgledu boji, privlacnosti itd...), magarac bi umro od gladi jer ne bi mogao racionalno da se odlucio koje je seno bolje." :)))) Vrlo zanimljivo.. naravno da sam problem  nema mnogo veze sa magarcima i senom :) Vec po meni mnogo lepo objasnjava ogranicenost racia (razuma) i kao takvim (po meni) ga stavlja pod znak pitanja kao neki stil zivota preko koga bi neko zeleo da objasni nesto mnogo prostije, a kamo li  tek zivot, zasto smo ovde i sl. Naravno u praksi tesko da bi bilo koja magare ili ajde da uzmemo covek gladovao. Zasto. Sta je to sto bi prelomilo u nama da se odlucimo eto izmedju dva parceta hleba... Zasto bismo uzeli desni a zasto ne levi, ili obrnuto. Iz ovoga primera makar ja shvatam neke svoje ranije odluke koje apsolutno nisu mogle biti racionalno determinisane. Sta je onda u pitanju. Ima dosta istocnih religija koje kazu "intuicija". Da, ali sta je to intuicija, i ako neka odluka nije zasnovana na razumu, kako mozemo biti sigurni da je nasa intucija u pravu ako vec i ona sama nije zasnovana i da pretpostavimo nije pod uticajom nase podsvesti i licnosti. Mogla bi se definisati kao poruka sa neba, poruka i odluka sa viseg nivoa (ma kako to izgledalo i gde to bilo). Pri tome ne mislim na intuiciju onu koju imamo kod kladjenja ;) ili onu koju imamo kada sanjas loto ;) ili te svrbi dlan pa ides da uplatis loto, jer kao sto se vidi, ona je pod uticajem necega. Znaci kada bismo mogli da izdvojimo onu intuiciju, totalno oslobodjenu nase licnosti, nekog proslog iskustva i recia, kakva bi ona bila. Sklon sam da verujem da kada bi uspeli da prepoznamo takvu intuiciju da ne bi mogli da pogresimo u nekoj odluci. Ne mislim da je to zato jer neki omniprisutni bog daje dobre savete niti da je u pitanju neka kosmicka baba saveta, vec bi odluka (po mojoj teoriji) trebala  bila objektivna jer ne bi bila zasnovana na iskustvima i relativnosti tih iskustava. Dakle vidim da se vec vrtim pomalo u krug, i pokusacu ovog puta da skratim pricu, pa cu neki definitivni zakljucak u odlukama gde se raciom ne moze doci do zakljucka ostaviti vama. Paradoks je i upravo ovaj tekst, jer raciom ne mogu definisati intuciju iliti ono sto je iznad racia :) a to uporno pokusavam. Pokusao sam nekom vrstom intuicije da prenesem ono sto mislim da je iznad racia, ali mi ocigledno fali recnik kojim bi mogao opisivati takve stvari. Za takve svrhe su inace paradoksi dobri. Oni kreiraju takvo stanje uma gde se raciu gubi tlo pod nogama. Nadam se da ce ovaj tekst malo poljuljati vas racio.

 

[Odgovori]

hm..ma gle, kao shto reshe u praxi ni magarac ni chovek ne bi crkao, zato shto jace od nasheg razuma su primarne potrebe choveka ili magarca, a a medju njima potreba za hranom. (samo sam banalizovala na vec datom primeru)
dakle, ako postoji neshto iznad racia, ili ti razuma, shto mogu biti primarne covekove potrebe, ili pak ponekad osecanja, preovladace to. u suprotnom dolazi razum.
razumom ne mozemo objansiti neke stvari, zato sto nemamo dovoljno informacija, a razum je nesto tipa kompa, das mu informacije on ih obradi i da ti zakljucak, a mi nemammo informacije o zivotu posle smrti, o tome gde cemo posle, o tome da li postoji i gde je kraj kosmosa, i zato ne mozemo racionalno da govoroimo o tome, vec samo na nivou pretpostavke. dakle samo nedostatak informacija je uzrok problema.
dalje, shto se tiche intuicije...hm, isuvishe mi je to neopipljiva stvar da bih je opisala rechima..ali ajde da pretpostavimo da postoji, da cista izolovana intuicija. ali chek..
chovek kada se rodi on je tabula rasa..prazno nishta (sem genetike...ali ta genetika ne ostavlja tragove u njegovom pamcenju i secanju). znaci ne iskljucujem mogucnost da neko oseti intuiciju, ali zar se intuicija ne stice na osnovu vec vidjenog, na osnovu vec naucenog, na osnovu vec prodjenog?
dakle, to shto mi osetimo je smao proizvod svega onoga shto smo nauchili il' kroz shta smo proshli. dokaz za to ti je da intuicija cesto bude pogreshna. to je sa tacke gledishta razuma.
ali shta onda kada je intuicija dobra, kada odvede na pravi put, a sa tacke razuma i realnog stanja izgledalo je potpuno blesavo slediti taj put.
opet samo naucheno i samo vec vidjeno. iskustvo iza svega.
bar ja tako mislim.
pozz :))

Comment by veshtica (04/09/2007 20:52)

[Odgovori]

Mene je ova prica odvela u nekom drugom smeru.:))))....ali da se vratim ogranicenost razuma bih nazvala ogranicenoscu razumom i ne mislim da se intuicija stice na osnovu naucenog, dozivljenog...nekako smo navikli samo da ucimo mislim da je ovde fora samo da se prepustimo a onda cemo mozda i prepoznati....

Comment by bubi (04/09/2007 21:27)

[Odgovori]

dobro mozda sam to nesto pogresno nazvao intuicijom... ali to nesto sto je iznad razuma a nije iz naseg iskustva.. ako tako nesto uopste postoji... ja verujem da postoji, ali ko ce ga znati, posto vrlo malo poznajemo covekov um, ne bih se smeo kladiti da je to neki mozakov feature ;)

Comment by dmc (04/09/2007 22:14)

[Odgovori]

Ne zamjeri što ću odgovoriti citatom:

"I kad se pred tobom otvore mnogi putevi, a ti ne budeš znala kojim da kreneš, nemoj poći bilo kojim, nego sjedni i sačekaj.
Diši duboko i sa povjerenjem u sebe, onako kako si disala onog dana kada si došla na svijet, ne dozvoli da ti nešto odvuče pažnju, čekaj..i dalje čekaj.
Budi mirna, ćuti i slušaj svoje srce.
Kada čuješ njegov glas, ustani i idi kuda te ono vodi"!

Intuicija, osjećaj, predosjećaj...ne mislim da se stiče na osnovu doživljenog. Upravo doživljeno često ne dozvoljava da slijedimo intuiciju. Tada misleći na Urim i Tumim tražimo neki znak koji će nas uputiti da li intuiciju slijediti ili ne?
Slijediti znakove ili svoje srce?

Comment by Goca (04/13/2007 21:59)

[Odgovori]

E da da... BAs to... bas bih to nazvao intuicijom.. nesto sto je apsolutno neispravljano ljudskim emocijama i raciom!! POZDRAV!!!

Comment by dmc (04/15/2007 15:28)

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me